Napló

                                         Szabad az út.

2016.07.22 szabaddá vált az áthaladás az öreg Rábán. Minden akadályt eltávolítottak .

   

                                                    A torlasz /végnapjai/


2016.07. 11 ezen a napon érkeztem ismét a torlaszhoz. A megszüntetésére nagy munkálatok kezdődtek . 3 nagy gép és 6 ember dolgozott.5.napja ment a munka. Érdeklődésemre egy ember elmondta a héten szeretnék befejezni. Tehát összesen 9 napig tartott. Az összes fát kiszállították egy közeli útra,ahol majd egy gép ledarálja . A torlasz útán egy acél háló is ki volt feszítve,így nem ment el semmi ami újabb torlast okozott volna. Az Öreg Rábán /Ikervár-Sárvár/ 2 torlasz van még jelenleg,de  ezek nem veszélyesek /áthaladás/.

A torlasz

2016. 06.23 Voltam a torlasznál. Semmi változás,hacsak az nem,hogy nagyobb (hosszabb) lett. A parton 1 fa is kidőlt azt is kerülni kell. Áradás után voltam ott a parton elég nagy a sár. Szeintem az idén még senki nem járt (kenu) arra. Illetve mi már voltunk márciusban (Rum-Sárvár) Az átcuccolás ember magasságu gazban történt. Egyedül voltam a kiskocsit nem lehetett használni. A kenut húztam a cuccot vittem. Mértem az időt : 1 óra 10 perc.  alatt voltam a torlasz másik oldalán. Kicsit érdeklődtem a NYUDUVIZIG - nél. A torlasz szétbontására pályazatot írtak ki,amit valaki meg is nyert. Az Őrségi NP-tól is megvan az engedély. Jelenleg semmi sem történt. Minden a régi. Amúgy összesen 4 torlasz van ( Ikervár-Sárvár )

 2016 Április


Egy torlaszról írok ami keletkezett 2014 májusában. Lassan 2 éve. Eleinte nem volt túl nagy,mostanra viszont kb.120 m hízott. Az Öreg Rábán van. Öreg Rábának nevezik az Ikervár-Sárvár közötti szakaszt. Mivel a sok elakadt fától a víz nem tud a mederben folyni ezért kénytelen új medret kialakítani. A problé ma csak az,hogy újabb bedölt fák kerülnek az útjába.Nem hivatalos információ szerint a Vízügy már meg akarta szüntetni,csak a természetvédelem közbe szolt. Úgyanis a közelben van egy Réti sas fészek. Szerintük a munkálatok zavarnák a madarakat. Engem nem zavar a torlasz,bár kenuval megyek akkor nem kis fáradság átcuccolni. Évente 4-5 alkalmat jelent. Kerékpárral is szoktam oda menni,táborozni. 

                                  A Hód  (Castor Fiber)

Az első hód rágásokat 2003-ban észleltem először a folyón,Csörötnek-Rábagyarmat között ,ahol a folyón árvízvédelmi szempontból a kanyarulatokat egy helyen átvágták és így egy nagy sziget képződött. Hamarosan,szinte a folyó teljes magyarországi szakaszán lehetett  látni a nyomaikat.Szerettem volna élőben is látni öket,ezért a rágások közelében több éjszakát is eltöltöttem. Sajnos nem volt szerencsém vagy nem voltam elég kitartó. Ez volt a múlt. Most három helyen is figyelhetem az életüket. Sok képet is tudtam róluk készíteni.

A régi temető Mérges községben.Története: A Rába szabályozás  előtt nem ott folyt a folyó ahol most.Mikor a medret erre irányították a temető a nem védett oldalra került.A legtöbb sírt a hamvakkal együtt az új temetőbe,védett oldalra szállították.Nem tudni mi okból / talán már nem éltek hozzátartozók / pár sír maradt a régi helyén. Ez a kő a földön feküdt és olvashatatlan volt a felírat . Minden évben megnézem,van e változás.